50 цікавих фактів про страусів

1. Страус – найбільший птах у світі, вага його становить в середньому 140-250 фунтів (63,5-131,5 кг), а висота сягає 6-9 футів (1,8-2,7 метра).

2. До 20-го століття дикі страуси населяли Африку, південно-західну Азію і Аравійський півострів. Сьогодні дикі страуси живуть лише у пустельних районах Африки.

3. Підвидів страусів не так вже й багато. Розрізняють африканський вид і бразильський.

4. В основному ці птахи воліють відкриті савани і напівпустелі, селяться сім’ями.

5. Зазвичай один дорослий самець тримає біля себе чотири-п’ять самок з дитинчатами.

Африканські страуси

6. Африканський страус — безкілевий нелітаючий птах, єдиний сучасний представник сімейства страусиних. Його наукова назва в перекладі з грецького означає «горобець-верблюд. Це здатність довгий час обходитися без води послужила приводом дати страусів назва «горобець-верблюд».

7. Африканські страуси живуть 45-50 років, іноді до 60 років.

8. Африканський вид страуса – птах агресивна. Але вся її агресія настає в період висиджування пташенят. Вона нікого не підпустить до свого малюка.

9. Важить один дорослий самець африканського страуса до 150 кілограмів.

10. День птиці страуса починається незадовго до сходу, а закінчується незабаром після заходу сонця, при цьому пік активності припадає на перші і останні години світлового дня.

11. Страуси широко відомі в світі в основному завдяки своїм пір’ям, які використовуються для декору. Шкіра страусів використовується в промисловості, та є дуже міцною. М’ясо страусів за смаком нагадує пісну яловичину, в ньому низький рівень жирів, холестерину, багато кальцію, білків і заліза.

12. Страус – найбільший з птахів, що не вміє літати. Мускулатура грудях цієї птиці має слабку структуру, а крила нерозвинені.

13. На крилах страусів є два пазуристих пальця. Так як птах швидко бігає і пересувається виключно по землі, то на лапах у нього теж два пальці, а один з них виконує функцію бігової опори, тому має ущільнення.

14. Страуси не у всьому схожі на птахів, деякі їхні фізіологічні особливості зближують їх з тваринами. Наприклад, сеча і кал у них виводиться окремо, вони мають сечовий міхур, у них відсутній зоб, як у птахів, а заковтують їжу вони завдяки своїй довгій шиї.

15. А схожі страуси на птахів тим, що не мають зубів, а для перетирання їжі їм потрібні камінці.

16. Страуси — стадні птиці. Розмір і структура груп залежать від характеру місцевості і пори року. Зазвичай, за винятком шлюбного періоду, дорослі особини збираються в групи по 5-10 птахів, хоча зустрічаються і самотні страуси.

17. Щоб вижити, страуси змушені були вдатися до полігамії: навколо самця зосереджуються кілька подруг, одна з яких грає роль «головної дружини». Саме вона по черзі з самцем і висиджує яйця. Є в родині і «другорядні» самки, що відкладають свої яйця в чуже гніздо. Як правило, вони не висиджують пташенят.

18. Страуси зовсім не ховають голову в пісок. Якщо хижак загрожує їх гнізда, страус може опуститися на землю і затихнути, поклавши голову на пісок, щоб стати менш помітним, а на відстані здається, що страус зарив голову в пісок.

19. Страуси мають високий зріст з-за довгих ніг і шиї. Це дає їм можливість першими бачити небезпеку, але найчастіше птахи воліють рятуватися втечею.

20. Розмножуються страуси, як всі великі птахи, борючись з суперниками, захищаючи своїх самок. Але серед всіх самок для висиджування пташенят самець вибирає тільки одну. Яйця відкладаються в загальне гніздо, яке самець влаштовує сам, викопуючи ями в піску або в землі. Вдень самки по черзі висиджують пташенят, а вночі їх змінює самець.

21. Пташенята в кладці вилуплюються майже одночасно. Різниця між першим і останнім складає зазвичай не більше трьох днів. Іноді малюкові доводиться витратити чимало годин на те, щоб повністю звільнитися від шкаралупи. Допомагає її розбити щільний роговий наріст на дзьобі.

22. З-за свого колючого пуху, схожого на щетинки, вилупившийся страусенок швидше нагадує їжачка, а не курча. Впершу годинну життя страусенята майже не можуть піднімати голову.

23. Протягом доби вони не їдять і знаходять здатність слідувати за своїми батьками тільки через 48 годин після того, як з’явилися на світ. З цього моменту пташенята вже можуть тікати в разі небезпеки. Якщо вони помічають переслідування, то розбігаються в сторони, а потім раптово кидаються на землю і застигають.

24. В цей час батьки намагаються відвернути увагу ворога. Самка біжить в один бік, самець в іншу; вони обидва описують великі зигзаги і волочать крила, як ніби вони зламані. Якщо хижак приймається переслідувати одного з дорослих, другий перестає прикидатися і намагається забрати пташенят.

25. Дорослих птахів важко зловити, часто жертвою хижаків стають страусині яйця або молоді пташенята. Адже у них поки немає сильних ніг, якими птах зможе не тільки нашкодити хижакові, але і вбити його.

Страусині яйця

26. У страусів найбільші яйця серед всіх тварин, які можуть важити до 1,3 кілограма і досягати в довжину 15 сантиметрів. Одне страусине яйце відповідає двом дюжинам курячих.

27. Розмах крил страуса досягає двох метрів (7 футів). Крила страуси використовують під час шлюбних ритуалів і для захисту своїх страусенят.

28. Зимові місяці страуси проводять парами чи поодинці. Тільки 16 відсотків популяції страусів живуть групами більше двох птахів.

29. У страуса всього за два пальці на кожній лапі (у більшості птахів по чотири). Ніготь на більшій за розміром нагадує дзьоб. На другому пальці нігтя немає. Вважається, що мале число пальців допомагає страусові так швидко бігати.

30. У страусів немає особливої залози, яка дозволяє іншим птахам робити пір’я водовідштовхувальними, тому під час дощу пір’я страусів намокають.

Самка страуса

31. Самки страуса мають коричнево-сіре забарвлення пір’я, а у самців є чорно-білі крила і хвіст. У них особлива форма ступень з 2 пальцями (у інших птахів або 3, або 4 пальця). Також на кожному пальці є довгий 10-сантиметровий кіготь, який птахи використовують для самозахисту.

32. Якщо гієни або шакали хитрістю спробують оволодіти яйцями або дитинчатами, то точно дізнаються, скільки ніг у страуса. Тому що цей мешканець савани сильно б’є супротивника ногами і починає його топтати.

33. Високий зростання страуса дає широке поле огляду, що дозволяє птахові здалеку розрізнити потенційну небезпеку. Така стратегічна позиція у поєднанні з сильно розвиненими слухом і зором робить страусів природженими правоохоронцями і пілігримами степів. Їхні величезні очі, вони більше, ніж у всіх інших наземних хребетних, добре пристосовані до умов пустелі. Густі довгі вії, а також мигательна перетинка захищають їх від шкідливих піщаних вітрів. А широке вушний отвір, вловлювати самі слабкі звуки, довершує досконалу систему безпеки.

34. Страуси здатні переносити сильну спеку і навіть у найспекотніші години не шукають притулку в тіні температура тіла у них піднімається до 42 С, і таким чином їм не доводиться витрачати воду на потовиділення.

35. Страуси — нелітаючі птахи, що пристосувалися швидко бігати. Вони є найшвидшими птахами і можуть досягати швидкості при бігу до 65 кілометрів на годину. За один крок страус може подолати відстань від 3 до 5 метрів.

36. Страуси можуть бігати зі швидкістю близько 50 кілометрів на годину досить довгий час, що дозволяє їм ховатися від хижаків.

37. Коли приходить ніч, страуси, як правило, повертаються на одне і те ж місце. Члени групи розташовуються таким чином, щоб постійно бачити або чути один одного.

38. В пустельних зонах або під час тривалої посухи можна побачити скупчення птиці страусів навколо джерела води. Молоді часто утворюють великі групи, що налічують до 100 особин. Структура таких об’єднань досить неформальна, кожен може приєднатися до них або залишити по власній волі.

39. Щоб захистити страусенят від променів сонця, мати збирає їх під своїми крилами. Пташенята довго ще залишаються ласою здобиччю для хижаків, смертність серед них досить висока. До дев’яти місяців пташенята ходять у своєрідні «ясла», де за ними спостерігає одна або кілька дорослих птахів. Повної зрілості молодняк досягає лише до трьох-чотирьох років.

40. Дуже цікаво сплять страуси. Відпочивають птиці і вдень, і вночі. Вони можуть просто сидіти, закривши очі, піднявши голову – птах просто дрімає. Міцно сплять страуси в положенні лежачи, витягнувши голову на своїй довгій шиї.

41. Нерідко страуси пасуться поруч із зебрами і антилопами. Тварини самі вибирають таке сусідство, тому що від природи всі птахи дуже обережні.

42. Самець страуса може попереджати зграю про небезпеку, видаючи звуки, схожі на ревіння лева.

43. Страуси всеїдні. Вони харчуються птахи всім, що можна знайти на землі: рослинами; дрібними гризунами; ящірками; комахами. Не гребують вони, підбираючи залишки від бенкету хижих тварин.

44. Вода для них не є життєдайним джерелом, вони можуть прекрасно обходитися без неї. Але якщо поруч буде водойму, вони і нап’ються, та викупаються.

45. Не маючи можливості купатися, страуси катаються в піску і пилу, ризикуючи забруднити свої пір’я. Пильна ванна — колективна забава, часто ініціюється поведінкою домінуючих особин. Це допомагає страусів позбутися від зовнішніх паразитів.

46. Дорослі страуси небезпечні навіть для великих хижаків — одного удару сильної ноги, збройної твердим кігтем, достатньо, щоб серйозно поранити або вбити лева. Відомі випадки, коли самці, захищаючи свою територію, нападали на людей.

47. У 18-му і 19-му століттях страуси були досить рідкісними птахами, так як на них полювали за красивих пір’я, які використовувалися для популярних у той час нарядів. Птахи зникли з північної Африки, але в 1838 році знову з’явилися завдяки фермерським господарствам з розведення цих птахів.

48. В даний час страуси поширені на території практично всього африканського континенту. Експерти точно не можуть сказати, скільки особин сьогодні живе в дикій природі, але їх досить багато.

49. Завдяки комерційному розведенню страусів, страусині господарства можна зустріти по всьому світу. До сир пір страусів розводять з-за їх пір’я, шкіри, яєць і м’яса.

50. Людина давно навчилася використовувати цю цікаву птицю в господарстві. Пір’я йшли на виготовлення віял, ними прикрашали головні убори. Шкаралупу не викидали, вона йшла на ємності для води, з неї робили винні кубки. Страус, запряжений у віз, з успіхом замінює кінь. Їзда на страусів – улюблений вид змагань людини. Зараз цих птахів розводять на спеціальних фермах для отримання м’яса, шкіри, яєць та пір’я.

Додати коментар