50 цікавих фактів про касатки

1. Касатки відносяться до ссавців, які мешкають у водному середовищі.

Касатки є найбільшими представниками сімейства дельфінових. Касатки — це самі великі хижі дельфіни.

2. Косатка – найнебезпечніший хижак океанічних просторів. Вона запросто може з’їсти морського лева або слона, а цілим сімейством вони легко впораються з десятитонним китом. В англійській мові косаток часто називають «кити-убивці».

3. Касатки мешкають у всіх океанах і в більшості морів від екватора до полюсів, в різних по температурі водах.

4. Касатки є найпоширенішим видом серед ссавців після людини.

5. Касатки є хижаками вищого порядку, тобто ніхто з тварин в дикій природі не полюють на них. Касатки можуть полювати навіть на великих китів і акул. Іноді ластівок називають «морськими вовками», так як вони воліють полювати групами, як зграї вовків.

6. Забарвлення касатки представлена двома кольорами, тобто чорним і білим. Білим кольором у неї пофарбовано горло і живіт, а чорним – боки і спина.

7. У північній частині Тихого океану можна зустріти косаток альбіносів (повністю білих) і косаток меланістів (повністю чорних), але це вже є наслідком генетичного відхилення, тому як в ідеалі вони чорно-білі.

8. Хоча забарвлення косаток має деякі загальні властивості, окремі представники легко розпізнаються по унікальному поєднанню білого і сірого кольорів на сідловидній плямі, а також за формою плям.

9. На відміну від інших дельфінів у касатки грудні ласти гострі і за формою є овальними і широкими.

10. Як і дельфіни, касатки спілкуються за допомогою ехолокації.

Самець касатка

11. Самці і самки відрізняються як за масою, так і по довжині. Так, наприклад, маса самців становить 7,5 тонн при довжині близько 10 метрів, а маса самок становить не більше 4 тонн при довжині 7 метрів.

12. А ще самці касатки мають прямостоячий, вигнутий і високий плавець на спині. А у самок спинний плавець у два рази менше і загнутий.

Самка касатка

13. Поки вчені сперечаються над тим, чи є касатки одним видом або включають кілька підвидів, але деякі вчені припускають, що один вид косаток, найімовірніше, може поділятися на 3-5 різних підвидів.

14. З-за їх глобального поширення, щільності популяцій та чисельності складно оцінити, скільки особин косаток налічується у світі, але відомо, що найбільше косаток мешкає у високих широтах і недалеко біля узбережжя. Також складно сказати, чи загрожує їм небезпека зникнення.

15. Загрозу для косаток представляє виключно людина. Деякі експерти стверджують, що через скорочення кількості їжі та забруднення навколишнього серед популяції косаток скоротилися на 30 відсотків за останні 3 покоління.

16. Касатки — соціальні тварини. Вони воліють співіснувати невеликими групами, пов’язаними родинними узами. Іноді чисельність груп косаток може доходити до 40-50 особин.

17. Деякі популяції косаток утворюють сімейні групи по материнській лінії, відомі як невеликі стада, які є найбільш стабільними серед всіх видів тварин.

18. У різних місцях касатки їдять різну їжу. Наприклад, в північно-західній частині Тихого океану їх раціон на 90 відсотків складається з лосося, інші популяції воліють черепах, тюленів, оселедець і тунця.

19. За допомогою довгих (до 13 сантиметрів) зубів касатки можуть легко справлятися з акулами, утримуючи їх догори ногами протягом 15 хвилин.

20. Касатки навіть можуть їсти птахів. Відомі випадки, коли касатки відригують переварену рибу на поверхню води для залучення чайок, а потім нападають на них. Цей випадок був помічений у косаток, які живуть у неволі. Ще 4 касатки стали копіювати таку ж поведінку.

«Транзитні» касатки

21. Вчені поділяють косаток на два різновиди: «транзитні» і «резидентні», тобто касатки «волоцюги» і «домосіди».

22. Резидентні популяції їдять більше риби, а транзитні харчуються тюленями і іншими морськими ссавцями.

23. Вчені провели аналіз генома ластівок «домосідів» і «бродяг» і встановили, що протягом 100 тисяч років між цими різновидами немає перехресних схрещувань.

Касатки — резиденти в океанаріумі

24. Всі члени зграї ластівок — резидентів використовують схожі крики, які вважаються їх своєрідним «діалектом». Діалекти складаються з особливого числа і типів повторюваних звуків. Вони зберігаються незмінні протягом довгого часу. Ці звуки і структури властиві окремим групам. Але у цих тварин існують сигнали, які вони видають загальні для всіх вихованців.

25. Касатки з однієї групи ведуть себе по відношенню один до одного дуже дружелюбно і навіть піклуються про поранених особин. У разі будь-яких розбіжностей своє невдоволення вони виражають тільки хлюпаннм по воді плавцем або хвостом.

26. У касатки може бути від 40 до 60 зубів. При цьому довжина зубів становить близько 13 сантиметрів. Такі зуби допомагають їм з легкістю полювати і з’їдати інших більш дрібних морських ссавців.

27. Касатки дуже хитрі і розумні в способі добування собі їжі. Вони можуть підпливти до крижині, на якій лежать моржі і кинути її у воду. Якщо таке сталося, то моржам навряд чи вдасться врятуватися, бо касатки полюють зграями, вони відразу повністю оточують свою здобич.

28. Якщо касатки задумали полювання на кашалота, то вони прагнуть виштовхнути його на поверхню, тому що він прагне, як можна швидше сховатися в товщу води і як можна глибше.

29. Середній об’єм їжі для касатки на добу становить близько 150 кілограмів

30. Самки косаток живуть в середньому вдвічі довше, ніж самці.

Арктичні касатки

31. Арктичні касатки, які постійно мешкають в холодних водах, щороку здійснюють марш кидки до більш теплиг узбережжь Південної Америки, а потім повертаються назад.

32. Як припустили вчені, весь цей довгий шлях вони долають заради линьки. Під час цього процесу у косаток посилюється процес кровообігу, разом з тим зростає і тепло втрата. Тому у південних берегів, де температура води +24°C, касаткам линяти зручніше.

33. Косатки не тільки соціальні, але і дуже розумні тварини. Вони знають і застосовують складні мисливські техніки, а також використовують спеціальні звуки, які специфічні для кожної окремої групи і передаються з покоління в покоління.

34. Мозок касатки другий за вагою серед ссавців.

35. Касатки і чорні дельфіни є єдиними видами, крім людини, у яких самки проходять період менопаузи і можуть жити ще кілька десятиліть, не даючи потомства.

36. Касатки, незважаючи на свої величезні розміри, є одними з найшвидших морських ссавців на планеті і можуть розвивати швидкість від 35 до 55 кілометрів на годину.

37. Самка косаток досягає статевої зрілості у віці близько 15 років. Вагітність триває 17 місяців, самки дають потомство приблизно раз в 5 років і народжують зазвичай 1 дитинча.

38. У стадах-резидентах дитинчата можуть з’явитися на світ в будь-який час року, але зазвичай це трапляється взимку. Протягом перших 6-7 місяців смертність серед малюків дуже висока – приблизно половина дитинчат гине.

39. Згідно зі спостереженнями в різних регіонах, як самки, так і самці стада беруть участь в турботі про дитинчат.

40. Самки можуть давати потомство до 40 років, тобто за своє життя у них може бути близько 5 дитинчат.

41.Тривалість життя самок в дикій природі в середньому 50 років, але вони можуть жити і довше – 80-90 років.

42. Статева зрілість самців настає також у 15 років, однак, до 21 року вони зазвичай не вступають у сексуальні зв’язки.

43. Іноді касатки можуть запливати в прісні води, де їх навіть помічали на відстані 160 кілометрів від узбережжя океану.

44. Серце касатки б’ється під водою вдвічі рідше, ніж на поверхні.

45. Так як самки косаток можуть жити до 90 років, близько 4 поколінь живуть в одній групі і разом подорожують. Члени групи поділяються лише на кілька годин для того, щоб знайти партнерів або під час пошуків їжі.

46. Дитинча касатки має від півтора до двох з половиною метрів в довжину.

47. По відношенню до людини касатка рідко проявляє агресію. У дикій природі офіційно зареєстрованих випадків нападу косатки на людину не було.

48. Так як касатки розумні тварини, вони добре піддаються дресируванню.

49. В кінці 2005 року популяція південної резидентної популяції косаток, які мешкали біля узбережжя канадської провінції Британська Колумбія і американського штату Вашингтон, була занесена в Червону книгу.

50. Останнім часом ведеться активна діяльність по забороні вмісту косаток в неволі. У штаті Нью-Йорк, США, містити косаток в неволі заборонено законом.

Додати коментар