50 цікавих фактів про тетеруків

1.Тетеруки входять у загін курооподібні в сімейство фазанові.

Тетерука відносяться до осілих особин сімейства фазанових.

2. Тетерук отримав свою назву із-за здатності видавати характерні звуки схожі на кудкудакання.

3. З різних мов тетерук перекладається як «крякати», «курка». Багато його повадків схожі із звичайною домашньою птицею.

4. Тетерук живе практично повсюдно: він населяє територію Європи, Північної Африки, Азії, мешкає в Скандинавських країнах. Мешкають тетеруки переважно в березових насадженнях, гаях, лісах, однак, деякі види віддають перевагу і змішаним лісам.

5. Значну частину життя цей птах проводить на землі. Проте в зимовий час тетерук практично повсюдно годується на деревах.

Самка тетерука

6. Зовні різностатеві особини абсолютно не схожі один на одного. Самка порівняно невелика, вагою до одного кілограма і має коричневе забарвлення з рудуватим відтінком і чорною брижами. Хвіст прямий з білим підхвісттям. Нерідко тетерку можна сплутати з глухарем, однак, в польоті, коли самка розправляє крила, з’являється можливість побачити білясті підкрилля, що відрізняє її від інших видів птахів.

7. Птахи цього виду обережні і завбачливі, мають чудовий слух і зір, з наближенням небезпеки різко злітають і ховаються на вершинах дерев.

8. Незважаючи на присадкуватий спосіб життя, взимку тетерук забирається на дерева, щоб поласувати нирками, сережками беріз та іншим ж гілковим кормом.

9. У більш теплий період основу його раціону складають лісові ягоди, бруньки верби, осики, листя конюшини, шипшина.

10. Протягом життя разом з основним кормом дорослі птахи ковтають дрібні камінчики, які сприяють активному травленню і перемелювання грубої їжі всередині шлунка.

Самець тетеруків

11. Благородний самець тетеруків має великі, яскраво-червоні брови і міцний дзьоб, пофарбований переважно в чорний колір і переливається синім або зеленуватим відтінком. Широко розправлений хвіст ліроподібної форми відокремлений білим підхвісттям. Статевозрілі особини досягають 58 сантиметрів і важать до 1,5 кілограма.

12. Незважаючи на свою масивність, тетерук у пошуках вишуканих ласощів, здатний, ухватившись за гілку, довгий час висіти вниз головою, дотягуючись до облюбованої ягоди або молодої бруньки.

Кавказький тетерук

13. Тетеруки воліють селитися в лісостепу або в лісовій зоні. Вибирають території, де є і вікритий простір, і в той же час чимало чагарників. Так само деколи зустрічаються на великих вирубках або в горах.

14. По земній поверхні тетеруки пересуваються швидко. При пересуванні ці птахи витягують шию вперед.

15. В той час коли тетерук сидить на гілці, його тіло перебуває в горизонтальному положенні.

16. Тетерук — це єдиний птах, якик в якості притулку в холодну пору року використовує снігові камери. У виритих неглибоких ямках вони ховаються від морозу й негоди, а виходять з них тільки для прийому їжі.

17. Тетерук є напівосілим птахом, і часом вчиняє кочівлі. Однак ці кочівлі мають сезонний характер і незначні за проробленою відстанню.

18. Іноді тетеруки здійснюють масові переселення. Такі переселення, з великою ймовірністю пов’язані з неврожаєм кормів на території проживання.

19. У період гніздівлі цей птах віддає перевагу березовим гаям, які чергуються з хлібними полями.

20. Нерідко тетеруки роблять гнізда в липняках і осичниках, особливо якщо поряд з ними є великі вирубки, рідкісне дрібнолісся або лісові галявини. Неодмінною умовою гніздівлі у цьому разі є наявність ягідників і сухих місць.

21. Тетерук — соціальний птах, вони збираються невеликими групами. У весняну пору настає період токування. Самці характерними звуками і своєрідним танцем зазивають самок для спарювання. Особини чоловічої статі полігамні і мають можливість запліднити не один десяток тетерок.

22. Ці птахи влаштовують гніздо прямо на землі, зазвичай воно прикрите деревом або чагарником. Іноді в ролі гнізда служить невелика ямка в ґрунті.

23. Число яєць у кладці може варіювати від 4 до 14 штук. Насиджує яйця виключно самка, так і виховує потомство теж тільки вона. Народилися пташенята покриті густим пухом.

24. Через тиждень після народження тетерята вже можуть перепархувати з одного місця на інше. Вони слідують за мамою і слухняні. На крило встають у віці одного місяця.

25. Після появи на світ пташенята мають потребу в споживанні тваринної їжі, тому самки перший час вигодовують їх дрібними комахами і черв’яками. По мірі зростання пташенята вживають переважно їжу рослинного походження.

26. Тетерук здатний до швидкого польоту. Більш того, він робить це з легкістю. При польоті птахи часто змахують крилами (які, до речі, сильно зігнуті).

27. Тетерку легко злітає як з дерев, так і з земної поверхні. Відмінність полягає тільки в одному. З дерева тетерук злітає практично безшумно. А ось від землі ця птиця відривається досить-таки голосно.

28. Самка захищає пташенят шляхом відволікання уваги хижака на себе, вона вчитись пораненої і відводить його подалі від виводка, а в цей час пташенята ховаються в укриттях, розбігаючись у різні боки.

29. Виводок тетеруків зберігається до осені, а потім самці залишають його і примикають до зграї дорослих. Самки залишаються з матір’ю.

30. Забарвлення оперення молодих тетеруків схожа з самок забарвленням.

31. Взимку практично у всіх птахів цього виду виростають рогові бахромкі з боків пальців, які збільшують площу лап і забезпечують легке пересування по снігу.

32. Тетеруки гуртуються в зграї відразу після розпаду виводків. До складу зграй, які зберігаються протягом усього зимового періоду, входять як старі особини, так і молоді самки і самці тетеруків.

Тетерук — косач

33. Для кожної зграї тетеруків властиво знаходження на певній території до тих пір, поки не виснажилася кормова база або не випала велика кількість снігу.

34. В цілому, з настанням зими птахи переходять на деревні корму, так як земні під шаром глибокого снігу стають недосяжними. Зважаючи на це тетеруків нерідко можна побачити взимку саме сидять на гілках дерев.

35. На деревах тетерук почуває себе вільно, легко переміщається навіть за найбільш тонких гілочок, хоча самець птиці може важити до півтора кілограм.

Токування тетеруків

36. Для тетеруків характерно осіннє токування. З часу його початок воно припадає на кінець літа або початок осені, інтенсивне токування триває аж до кінця жовтня. Однак навіть у грудні-січні можна почути бурмотіння окремих косачів. Причому участь в осінньому тлумаченні приймають практично тільки старі самці тетеруків. На ток тетеруки вилітають ще до сходу сонця; самці тримаються на землі. Тетеруки токують на протязі всього дня.

37. Цікавий той факт, що молоді самки тетеруків починають гніздитися пізніше старих.

38. Якщо по яким би то не було причин, перша кладка яєць загинула самка здатна відкласти другу кладку. Ця обставина є причиною розтягнутості того періоду, коли в гніздах можна побачити відкладені яйця тетеруків.

39. Якщо дуже сильні морози, то птиці проводять снігу більшу частину доби. Сон тетерука під снігом дуже чуйний, вони чують всі звуки лісу.

40. Коли хижак наближається, тетерук швидко вилітає з-під снігу і піднімається на дерево. Якщо птах дуже злякається, то вона може полетіти і далі, на кілька кілометрів. Літає тетерук добре.

41. Тетерук є мисливсько-промисловим птахом. Цьому сприяє і широке поширення тетеруків, і висока чисельність цих птахів.

42. Для лову тетеруків застосовуються найрізноманітніші способи. Наприклад, в осінній час полюють на опудала. Взимку знаходять притулку цих птахів. Навесні полюють на току, а влітку здобиччю мисливців стають, в тому числі, і виводки тетеруків. Однак рушничні способи полювання не єдині. Часто застосовуються різні пастки (а в минулому цей спосіб домінував).

Тетерук в снігових камерах

43. Серед лісових мешканців, здатних надати реальну небезпеку тетерукам, можна виділити лисиць, яструбів і куниць.

44. Ці птахи в період неврожаю вибираються для прийому їжі в поля, тому загрозу їм можуть надати і оброблені хімікатами зернові культури, вживаючи які пернаті моментально гинуть.

45. Багатьом відомо, що тетерук є улюбленою здобиччю багатьох мисливців. Нерідко ці птахи самі себе видають, видаючи «булькаючі звуки, завдяки яким їх і знаходять мисливці.

46. Цікавий той факт, що тетерук завжди рятується від переслідування лише за допомогою крил (тобто просто летить). Втечу ж ніколи не стає засобом порятунку.

47. У самок і самців тетеруків линька відбувається не одночасно. Відразу після закінчення струму линяння починається у дорослих самців. Її тривалість досить велика і може за часом перевершувати два з половиною місяці — при цьому її кінець нерідко припадає на вересень або навіть жовтень. Як правило, птиці на період линьки знаходять для себе відносно безпечні місця. Зазвичай в їх ролі виступають густі зарості чагарників.

48. В першу чергу у тетеруків линяє дрібне перо. Потім черга доходить до рульового і махового пір’я. У воно і теж час з самцями починають линяти холості самки.

49. Ті самки, які мають пташенят, линяють разом зі своїм виводком — по часу це відбувається через місяць після початку линяння у самців. Приблизно у вересні у самок тетеруків вже повністю завершується линька.

50. Тетерук в дикій природі живе близько 8 — 14 років.

Додати коментар