50 цікавих фактів про дятлів

1. Дятли є представниками загону дятлоподібних.

2. Дятли живуть всюди, звичайно, крім Антарктиди. А ще дятлів можна зустріти в Австралії, на острові Мадагаскар і в Новій Зеландії.

3. У цих птахів дуже широкий ареал проживання, але в основному вони живуть в лісистій місцевості.

4. Всього налічується близько 220 різновидів дятлів, розміри яких варіюються від 15 до 53 сантиметрів.

5. Найпоширеніше оперення це чорний, білий, червоний і жовтий. Деякі види дятлів мають помаранчевим, зеленим, коричневим, темно-бордовим і золотим забарвленням.

Пухнастий дятел

6. Пухнастий дятел – це вид, який більш поширений в Північній Америці. Таких дятлів, знайдених у Сполучених Штатах Америки налічується близько двох дюжин.

7. По стовбуру дерева дятли пересуваються знизу вгору, допомагаючи собі кігтиками на лапах і хвостом. До речі, на хвіст лягає основне навантаження, з-за чого він за рік зменшується приблизно на одну десяту.

8. Дятел здатний здійснювати удари по дереву зі швидкістю 20-25 разів в секунду (що майже вдвічі перевищує швидкість роботи кулемета) 8000-12000 раз в день!

9. У більшості дятлів зігодактільні лапи. Це означає, що 3 пальці дивляться вперед, і один палець дивиться назад. Ця форма допомагає дятлам вхопитись за стовбур дерева і триматися вертикально. Вони використовують цей четвертий палець і жорсткі хвостові пір’я, щоб утримуватися на дереві, коли вони піднімаються вгору.

10. Язик дятла може досягати розміру 4 дюйми (10 см) в довжину. Це залежить від різновиду дятла. Його язик може обвиватися навколо черепа. У багатьох дятлів колючі язики, з допомогою яких вони дістають жуків і комах з дерев і червоточин.

Європейський дятел

11. Європейські дятли крім жуків і личинок, ще й великі любителі черешні та солодкого (не кислому) вишні. Вони з задоволенням роблять набіги з лісу на фруктові сади і дачні ділянки.

12. З-за величезних енерговитрат дятел постійно відчуває голод. Приміром, чорний дятел (родом з Північної Америки) один раз може з’їсти 900 личинок жуків або 1000 мурах; зелений дятел з’їдає до 2000 мурах в день.

13. Цей воістину «вовчий апетит» має свою мету: дятли відіграють важливу роль у контролі комах, допомагають обмежувати поширення захворювань дерев, знищуючи переносників хвороб. Таким чином, птах дятел допомагає зберігати ліси.

Білоспинний дятел підмосковний

14. Дятли, крім усього, мають так влаштованим мозочком, завдяки якому у нього ніколи не буде струс мозку.

15. Коли цей птах завдає ударів по дереву, вона задіє неймовірну силу. Якщо цю ж силу застосувати до черепа будь-якої іншої птиці, її мозок швидко перетворився у кашу. Більш того, якщо б чоловік вдарився головою об дерево з такою ж силою, він, якщо б і вижив після такого струсу, отримав дуже серйозну травму мозку.

Королівські дятли

16. Найбільший вид з цієї родини птахів є королівський дятел. Його довжина сягає понад півметра.

17. Два найбільших дятла в світі: американський королівський дятел і білодзьобковий дятел. На жаль, ці два види схильні до зникнення.

18. Корінні Американці використовували дзьоб беілодзьобкового королівського дятла як прикраса. Вони торгували ними по всій Північній Америці.

19. Самий великий дятел, який був виявлений в Південно-Східній Азії, називається великий мюллерів дятел. Його довжина становить 20 дюймів (50 см).

20. Золотолобий меланерпес забарвлює сам себе у фіолетовий колір влітку. Це відбувається тому, що цей вид дятлів вживає в їжу плід опунції звичайної (різновид кактуса).

Карликовий дятел

21. Карликові дятли це вид дятлів, який розташовується в Південній Америці і в Азії. Ці дятли найменші. Їх довжина складає всього 3-4 дюйма (8-10 см), в залежності від виду.

22. Коли дятел барабанить по дереву зі швидкістю до 22 разів в секунду, його голова відчуває перевантаження, досягають 1000 g (людина був би в «нокауті» вже при 80-100 g).

Сірійський дятел

23. Під час бурильних робіт» голова дятла рухається зі швидкістю, більш ніж в два рази перевищує швидкість кулі при пострілі.

24. Коли дятел стукає по дереву зі швидкістю до 20 разів на секунду, його повіки кожен раз закриваються за мить до того моменту, коли його дзьоб наближається до своєї мети. Це свого роду механізм захисту очей від трісок. Закриті повіки також утримують очі і не дають їм вилетіти назовні.

25. Чубатий дятел – це самий великий дятел на території Північної Америки.

Жолудевий дятел

26. У Північній Америці живе жолудевий дятел, дуже запасливий по своїй натурі. Так, готуючись до зими, він відкладає близько 400 жолудів, по одному в отворах різних дерев.

27. Великий строкатий дятел – найчисленніший і широко поширений вид в Європі.

28. Також цей вид можна зустріти, починаючи від південної Іспанії і закінчуючи північною Скандинавією.

29. Дятли їдять жуків, комашок, фрукти, горіхи, насіння і ще вони п’ють сік рослин. Також дятлів приваблює нирковий і горіховий жир.

30. В Ірландії немає ніяких видів дятлів, і побачити там великого строкатого дятла теж рідкість. Ці дятли нерегулярні відвідувачі в цій місцевості.

Дятел — сосун

31. Один з представників цього пташиного сімейства, дятел — сосун, харчується виключно солодким нектаром. Він проробляє дірку в корі дерева до того, як з неї не почне литися сік.

32. Дятли не співають, але замість цього вони стукають по різних предметах (дуплистому, прогнившему дереву, стовпу електропередач, димових труб, водостічних жолобах, сміттєвих баках), видаючи звук барабанного дробу.

32. Дятли стукають для залучення партнера, для позначення території і для спілкування. Як відомо, особини обох статей здатні стукати.

33. Під час добування їжі, вилученням її з дерев і постукуванням, дятли можуть стукати більш ніж 20 разів в секунду. У загальній складності, дятел стукає 8000-12000 раз в день.

34. Перше постукування дятлів зазвичай починається на початку січня, і триває аж до червня.

35. Незважаючи на те, що комахи є основною їжею дятлів, насіння дерев також служать додатковою їжею.

Великий плямистий дятел

36. Великий плямистий дятел не задовольняється личинками і комахами, він нерідко живиться яйцями інших птахів і навіть пташенятами, що вилупилися.

37. Дуже легко визначити стать дятла. Тільки у самців-дятлів задня частина шиї яскраво-червоного кольору.

38. Особини обох статей висиджують яйця. 12 днів достатньо для вилуплення пташенят цих птахів.

39. Спочатку батьки піклуються і доглядають за дитинчатами. Протягом 10 днів, після того як пташенята покинуте гніздо, батьки підгодовують їх. З кожним днем пташенята стають сильнішими і більш самостійними.

40. Молоді особини легко впізнати з-за їх червоної шапочки. Вони втрачають цю шапочку, коли їх оперення оновлюється на доросліше.

41. Гніздяться ці птахи в дуплах. Для цього вони можуть використовувати не тільки вже існуюче дупло, але і здатні запросто вибити нове.

42. Гнізда, які дятли зробили для себе, найчастіше використовуються на протязі декількох сезонів.

43. Причиною недавнього різкого падіння чисельності малого строкатого дятла може бути боротьба і винищення дятлів хижаками.

44. Мігруючі великі строкаті дятли з північної Європи іноді досягають Британію. Часто це трапляється восени. Вони досить великих розмірів і їх тіло має біле забарвлення.

45. У Великобританії було відмічено розширення меж проживання дятлів за останнє століття, після несподіваного і нез’ясовного зменшення, що стався 200 років тому.

46. Багато хто думає, що дятли стукають по дереву виключно в пошуках прожитку. Насправді вони ще роблять це для того, щоб заявити свої права на територію, а також у пошуках пари.

47. Недосвідчені і молоді дятли часто врізаються у вікна. Це одна з головних причин смерті юних птахів.

48. В 1995 році ці милі пташки завдали непоправної шкоди НАСА. Вони зробили величезну кількість отворів у баку для пального шатла Діскавері, тим самим відстрочити старт на найближчі пару місяців.

49. Найстрашніші загрози для дятла включають в себе втрату місцепроживання з-за розвитку і безладного розростання міст, використання інсектицидів, які знищують джерела їжі, стихійні лиха, такі як пожежі в лісах, знищують сухолісся. Ці загрози створюють величезну перешкоду для пошуку їжі та гніздування дятлів.

50. Середня тривалість життя дикого дятла може тривати від 4 до 11 років, залежить від виду дятла.

Північний дятел

Додати коментар