50 цікавих фактів про койотів

1. Койот – хижий ссавець з сімейства вовчих.

Також, койотів називають лучними вовками з-за їх переваг у виборі середовища проживання.

2. Койот або луговий вовк – окремий вид роду вовків, що мешкає в Центральній і Північній Америці. На півдні зона проживання цих хижаків обмежується Панамою, а на півночі Аляскою.

3. Цей рід включає в себе 19 підвидів, 16 з яких живуть у США, Канаді і Мексиці, а 3 підвиди проживають на території Центральної Америки.

4. З ацтекської мови слово «койот» перекладається як «Божественна собака».

5. Родичів у койотів достатньо. Це вовки, вовки гривистые, руді вовки, вовки червоні, дінго, шакали, лисиці, собаки. Койоти — прямі конкуренти вовків і лисиць.

6. Койот зовнішнім виглядом нагадує сірого вовка, тільки зменшену його копію, а ось за способом життя він ближчий до шакалів.

7. Койоти мають стоячі вуха, а також довгий пухнастий хвіст, завдяки якому койотів деякі зараховують до загону лисячих.

8. Шерсть у цих тварин має димчастий і рудувато-бурий відтінок, довжина вовни в середньому 8 сантиметрів і досягає 12 сантиметрів між лопатками, ці довге волосся зазвичай називають «грива» або «чесалка».

9. Довжина тіла койота в середньому становить 90 сантиметрів, при цьому 30 сантиметрів відводиться під хвіст. Важать ці хижаки від 7 до 20 кілограм. Південні мешканці дрібніше своїх північних побратимів.

10. На бігу койоти тримають хвіст донизу на 45 градусів, що є їх відмінною рисою від вовків.

11. У висоту зазвичай ці тварини досягають 50 сантиметрів у холці, хоча самці зазвичай трохи більше самок.

12. На зиму тварини обростають густим хутром і робляться набагато ширше. Линяння у них відбувається в середині літа, коли їх волосяний покрив повністю змінюється.

13. Койот — один з найбільш адаптуються в світі, цей звір може змінити спосіб розмноження, звички, харчування і соціальну динаміку, щоб вижити в найрізноманітніших місцях проживання. Доказом цього є те, що койота можна зустріти і в пустелі, і в прерії і навіть поблизу великих міст, таких, наприклад, як Лос-Анджелес.

14. У Новому Світлі койоти займають таку ж нішу, як шакали в Євразії. Ці псячі за розмірами дрібніше вовків, до того ж вони поступаються їм по силі. Але койоти краще, ніж вовки пристосовані до життя поряд з людьми. Ці хижаки освоювали нові території паралельно з людьми.

15. Ці псячі слідували за першовідкривачами і швидко приживалися в нових місцях. Спочатку койоти мешкали в південних і центральних районах Північної Америки, а тепер вони заселили весь континент. На це хижаки витратили приблизно 150 років. Напевно, не одні тварини не можуть похвалитися подібними досягненнями.

16. Живуть койоти, як правило, у невеликих групах, утворюючи сім’ї з самців і самок. Коли молоді самці достатньо зміцніють для самостійного життя, вони йдуть і створюють нові зграї, самки ж нового посліду залишаються в зграї, в якій народилися і складають її основу.

17. Койоти цураються лісів. Вони воліють рівнинні місцевості – пустелі і прерії. Також ці псячі зустрічаються на околицях великих міст.

18. Койоти ведуть сутінковий спосіб життя, але часто полюють і вдень.

19. Ці хижаки займають територію діаметром близько 19 кілометрів. Пересуваються вони поміченим сечею стежках. У районах, де не є вовки, койоти швидко розмножуються.

20. Найбільший койот, спійманий на Півночі континенту, мав довжину 1,75 метрів, а маса його тіла становила 33 кілограми. Такі ж параметри спостерігаються у сірих вовків.

21. Самка сама вибирає самця для спарювання протягом двох-трьох місяців. Тічка у самок наступає щороку. Триває протягом 2-5 днів, зазвичай це буває в кінці січня – наприкінці березня.

22. Звичайна вагітність у цих тварин тривати 60-63 дні, в посліді зазвичай буває від 1 до 19 цуценят, хоча зазвичай це число становить 6 цуценят.

23. Маленькі койоти народжуються сліпими і лисими, вага їх становить близько 250 грам. Очі у цуценят відкриваються приблизно через 10 днів, вага їх становить близько 600 грам.

24. Менше ніж через місяць щенята починають поступово залишати лігво, спочатку на короткий час, потім на довші відстані. Після того, як цуценята перестають пити материнське молоко, обидва батьки годують дітей відригнутою їжею.

25. При досягненні 9-місячного віку тварини покидають зграю. До року від роду койоти досягають повної фізичної зрілості.

26. Після створення сім’ї та загального посліду койоти живуть разом кілька років, хоча не можна сказати, що все життя, але, тим не менше, їм властива постійність.

27. Для будинків койоти вибирають собі кинуті нори лисиць чи інших тварин. Рідше риють нір самостійно. Такі притулку мають кілька входів і виходів, а також, всередині підтримується чистота, так як випорожнюються койоти за межами нори.

28. Дикі койоти вкрай обережні тварини. У них гострий нюх і добре розвинений зір і слух.

29. Койоти поодинокі істоти, але в зимові холодні місяці вони об’єднують зусилля, створюючи мисливські угруповання для легкого пошуку їжі.

30. Головні природні вороги койотів – вовки і пуми. Цей вид також нерідко конфліктує з рудими лисицями, оскільки вони є прямим харчовими конкурентами.

31. У харчуванні койот невибагливий і вважається всеїдних тварин, хоча і 90% його раціону складає їжа тваринного походження.

32. Койоти їдять дрібну дичину, таку як зайці, миші, байбаки. Також хижаки не гребують і борсуками, опоссумами, єнотами або бобрами.

33. Крім цього тварини є чудовими плавцями і нерідко полюють за жабами, рабою і навіть тритонами.

34. Незважаючи на те, що кращою їжею койота є м’ясо, вони не гребують поласувати і овочами і фруктами. Койоти їдять кедрову та ялинову хвою, саспарілью, земляні горіхи і навіть яблука і полуниці. Особливий пік вегетаріанського харчування доводитися у них на початок осені.

35. Не дивлячись на те, що люди не люблять койотів, на домашніх тварин койот нападає рідко. Якщо ж койоти і нападають на велику стадну худобу, то виключно на хворих особин, які відбилися від зграї. Також, пік розкрадання овець спостерігається влітку, коли дорослим особинам необхідно вигодовувати своє потомство, і їм для цього потрібна додаткова їжа.

36. Койоти зустрічаються в окрузі великих міст або ферм, але тут вони живляться харчовими відходами. Були випадки, коли койот нападав на худобу або людини, але це були хворі на сказ особини.

37. Дуже цікавим фактом є спільне полювання койотів і борсуків. Койоти, які володіють хорошим нюхом, вистежують місця, в яких ховаються різні гризуни та інша дрібна дичина, борсуки ж розкопують це місце. Дичину тварини ділять навпіл.

38. Деколи койоти схрещуються з домашніми собаками. Такі випадки найчастіше спостерігаються в Оклахомі і Техасі, оскільки в цих місцевостях живе багато койотів з-за сприятливо клімату.

39. Одержаний в результаті такого схрещування гібрид називається койдог. Койдоги заподіюють худобі набагато більше шкоди, ніж звичайні койоти.

40. Крім того, гібриди розмножуються протягом усього року. В четвертому поколінні у койдогов з’являються генетичні захворювання, тобто вже даний вид не є життєздатним.

41. Койоти – невеликі звірі, але вони можуть здійснювати стрибки на відстань 3-4 метра.

42. Для того, щоб повідомити про своє місцезнаходження койоти виють. Виття може означати знайдену велику здобич або повідомлення про місцезнаходження.

43. Вони також використовують інші звуки для спілкування, якщо чується гавкіт, як у собаки, це знак тривожності і загрози, а скигленням вони вітають один одного.

44. Цуценята койота верещать при іграх і часто виють влітку, тренуючи свої здібності до спілкування.

45. Тривалість життя койотів в дикій природі приблизно 10 років, в неволі вони можуть жити до 18 років.

46. На тривалих дистанціях койоти бігають зі швидкістю 40 кілометрів на годину, а на коротких дистанціях можуть розганятися до 65 кілометрів на годину.

47. Щоб вести велику охоту, наприклад, на оленів, койоти збираються в зграї. Часто відчуваючи свою здобич, вони використовують свій чудовий нюх, використовується також їх витривалість, щоб довго переслідувати здобич на великих відстанях і, коли жертва вибивається з сил, наноситься удар.

48. У сухий сезон вони можуть спробувати викопати резервуар для води або знайти поїлки великої рогатої худоби.

49. Койот спочатку зустрічався в Центральній частині і на Заході Північної Америки. Зараз же, завдяки масовому знищенню вовків, його головних харчових конкурентів, койот поступово поширився на території всієї Північної Америки.

50. Зараз койота можна зустріти в 49 штатах США, до самої півночі Канади і Аляски. Чисельність тваринного налічує більше мільйона особин. Люди марно намагаються знищити цей вид, койоти показують свою живучість.

Додати коментар