35 цікавих фактів про сервалів

1. Сервал, його інша назва — чагарникова кішка — хижак з родини котячих.

В африканській савані водиться кілька видів диких кішок. Одна з них, яку досить важко зустріти, так як вона невеликого розміру і найчастіше ховається в кущах – сервал.

2. Сервал мешкає тільки в Африці, населяючи в основному савани південніше Сахари.

3. Сервали зустрічаються також у гірських районах на висоті до 3 кілометрів.

4. Сервали уникають пустель, так як потребують відкритих джерелах води, в той же час сервали не люблять і вологих екваторіальних лісів, оббита тільки на їх узліссях.

5. Генетично сервал найбільш близький до африканської дикої золотий кішки і каракалу, а за забарвленням сервал схожий на гепарда.

6. Сервал є кішкою середніх розмірів, довжина його тіла 59-92 сантиметри. Хвіст сервала досить короткий — від 20 до 45 сантиметрів. Ноги сервала — найдовші щодо розмірів тіла серед усіх котячих, за рахунок довжини ніг сервал на 20 сантиметрів вище, ніж аналогічний по довжині тіла оцелот і на 12 сантиметрів вище, ніж каракал, вага якого такий же, як у сервала — до 18 кілограм.

7. Високий зростання потрібен сервалу, щоб бачити здобич у високій траві.

8. Крім високого зросту, сервал володіє самими великими вухами щодо розмірів тіла серед котячих, хоча вуха сервала поступаються по довжині вухам африканської лисиці фенека.

9. Великі вуха потрібні сервалу, щоб чути свою основну здобич — дрібних гризунів. Ці тварини мають чудовий слух. Вони здатні почути, як шарудять в траві найменші тваринки. Орієнтуючись на звук, сервал блискавично визначає місце розташування жертви і починає її переслідувати.

10. Так як забарвленням хутра сервали дуже схожі на гепардів, в Африці їх часто називають «Бебі леопард».

11. У гірських областях Кенії зустрічаються сервали, забарвленням схожі на чорну пантеру — чорні сервали (меланісти).

12. Харчуються сервали дрібної дичиною, гризунами, птахами, періодично нападають на маленьких антилоп.

13. Самі сервали нерідко стають здобиччю леопардів.

14. Довгі ноги сервала дозволяють йому розвивати швидкість до 80 км/год. Цю швидкість сервал може використовувати полювання на антилоп, газелей, оленів.

15. При необхідності ця тварина може забратися на дерево.

16. Білі сервали (альбіноси) в природі жодного разу не спостерігались, а в неволі було відомо лише 4 сервала-альбіноса.

17. Сервал є нічним хижаком. 90% його видобутку — дрібні тварини з масою тіла менше 200 грам. В основному це гризуни. Також видобутком сервала часто стають дамани, комахи, зайці, жаби, ящірки, змії.

18. Сервали неймовірно стрибучі тварини. Висота їх стрибка з місця складає 3 метри.

19. А стрибки сервала у довжину з місця можуть досягати 3,6 метрів. Стрибаючи з місця, вони легко ловлять птахів.

20. Сервали можуть схрещуватися з домашніми кішками, даючи при цьому гібридна, але цілком здорове потомство.

21. Сервал — один з найбільш ефективних хижаків. В середньому більше 50% його полювань закінчуються затриманням видобутку. Для порівняння: у леопардів цей показник становить лише 38%, а у львів — 30%.

22. Зазвичай сервал під час полювання нерухомо стоїть до 15 хвилин і прислухається до будь-яких шорохів. Побачивши або почувши здобич, сервал стрибає за нею.

23. Також сервал здатний під час полювання за гризунами рити їх нори, а за даманами дертися на дерева.

24. Гібриди сервала і каракай називаються сервикалы і каравали.

25. Можна приручити безпосередньо сервала, але тримати вдома можна тільки сервала, який народився вже в неволі і вихований як домашній.

26. Сервали живуть поодинці. Самець зазвичай контролює територію до 30 квадратних кілометрів, самка — до 20.

27. Парування у сервалів не прив’язане до певного часу року. Коли самка готова до спаровування, вона закликає самця специфічними звуками. Вагітність у них триває від 66 до 77 днів.

28. Народжуються у сервалів від одного до чотирьох кошенят, але частіше всього два. Самки народжують дитинчат у покинутих норах трубкозубов (тварин, схожих на мурахоїдів) або в гніздах серед трави.

29. Кошенята сервалів важать при народженні близько 250 грам. Вони народжуються сліпими, а відкривають очі між 9-м і 13-м днем життя.

30. Сервали починають полювати самостійно з піврічного віку, а коли їм виповниться рік, покидають матір.

31. Сервали добре плавають і здатні переплисти річку з швидкою течією.

32. Незважаючи на те, що на сервалів ведуть полювання люди і великі кішки (наприклад, леопарди), чисельність сервалів в природі стабільна, і вони не відносяться до зникаючих видів.

33. Під загрозою зникнення знаходиться лише один з 12-ти підвидів сервала, що живе в Північній Африці.

34. Сервали досить боязкі, прагнуть не вступати у сутички з іншими хижаками, вважаючи за краще втекти.

35. У дикій природі сервали живуть близько 10 років, а в неволі — до 20.

Додати коментар