​50 цікавих фактів про Тюленів

  1. Під назвою Тюлені об’єднані представники 2 сімейств водних ссавців, що відносяться до загону ластоногих — справжні тюлені і вухаті тюлені.

А загін ластоногих містить 3 сімейства: справжні Тюлені, вухаті тюлені (наприклад, морські котики і морські леви) і моржі.

  1. Вважається, що Тюлені еволюціонували від наземних, несучих або видроподібних предків.
  2. Латинська назва тюленя на нашу мову перекладається як» маленька морська свинка ” (втім, не зовсім маленька).
  3. Всього налічується близько 33 видів тюленів. Тюлені зустрічаються в більшості вод світу, головним чином в Арктиці і Антарктиці, а також в деяких районах тропіків.
  4. Згідно зоологічній класифікації є 24 види справжніх тюленів. Найцікавіші з них: тюлень монах, морський слон, тюлень Росса, тюлень крабоїд, морський леопард, тюлень Уедделла, тюлень хохлач, звичайний тюлень, довгомордий тюлень, гренландський тюлень, смугастий тюлень, нерпа.
Звичайний тюлень
  1. Звичайний тюлень має чотири підвиди (в залежності від місць їх проживання.) Вони мешкають по всій Північній арктичній півкулі: на берегах Північної Америки, Скандинавії, в північній частині Росії.
  2. Деякі підвиди звичайного тюленя через їх браконьєрського промислу знаходяться під загрозою зникнення.
  3. Тривалість життя у тюленів залежить від того самець це чи самка. Самки живуть довше самців, в середньому термін їх життя становить 35 років, самці, на жаль, живуть в середньому на 10 років менше – 25 років.
  4. Ареал проживання тюленів дуже широкий, можна сказати, що це вся земна куля. Правда, з огляду на морський спосіб життя тюленів, всі вони мешкають на узбережжях морів і океанів. Найбільше видів цих тварин живуть в холодних широтах Арктики і Антарктики, де завдяки підшкірному жиру відмінно переносять тамтешній холод.
  5. Є й такі Тюлені, як наприклад, тюлень чернець, які мешкають в теплому Середземномор’ї. Також кілька видів тюленів як, наприклад, байкальська нерпа, живуть у внутрішніх озерах материків.
Гренландський тюлень
  1. Гренландський тюлень — один з північних тюленів, що проживає власне на узбережжі Гренландії. Від інших видів тюленів відрізняються характерним забарвленням: тільки у них є сріблясто-сіра шерсть, чорна голова, а також чорна підковоподібна лінія, яка тягнеться від плечей по обох боках.
  2. Гренландський тюлень відносно маленький — довжина його тіла становить 170-180 см, вага – 120-140 кілограм.
  3. У тюленів за винятком декількох видів відсутній статевий диморфізм, тобто самці і самки виглядають однаково (лише у тюленя-хохлача і морського слона самці мають спеціальну «прикраса» на морді). Що ж стосується статевих органів, то у тюленів, як і багатьох інших водних ссавців, вони заховані в складках шкіри і не видно.
  4. Зовнішній вигляд тюленя обумовлений їх водним способом життя. З одного боку ласти, що дали назву цілому виду – «Ластоногі», перетворюють цих незграбних наземних телепнів, в відмінних плавців. З іншого боку Тюлені на відміну від китів і дельфінів не втратили свого зв’язку з сушею, де все також проводять чимало часу.
  5. Морський лев може залишатися під водою до 2 годин на глибині 1500 метрів. А морські котики більше півроку проводять в океані в пошуку їстівного.
Морський леопард
  1. Морський леопард названий так завдяки своїй плямистій шкурі і хижої поведінки, серед тюленів цей вид вважається найнебезпечнішим і агресивним. Зокрема морські леопарди не гребують нападати на дрібніших тюленів інших видів, але улюбленими їх ласощами є пінгвіни.
  2. Розміри морського леопарда більші, ніж у багатьох інших видів тюленів, поступаються хіба що морському слону, довжина його тіла може досягати до 4 метрів при вазі в 600 кілограм. Мешкає по всьому узбережжю Антарктиди.
  3. Тюлені дуже незграбні і повільні на суші, оскільки при пересуванні вони спираються на передні кінцівки і живіт, в той час як задні кінцівки просто волочаться по землі. Тим більше враховуючи немаленьку масу тюленів їм дійсно важко пересуватися по землі. Але потрапивши у воду, Тюлені скоєно перетворюються, від тієї повільності і незграбності, яка властива їм на суші, не залишається і сліду – у воді вони здатні розвивати швидкість до 25 кілометрів на годину. До того ж Тюлені відмінні нирці, здатні занурюватися до 600 метрів в глибину.
  4. Правда під водою Тюлені можуть проводити не більше 10 хвилин, за цей час закінчується запас кисню, який знаходиться в спеціальному повітряному мішку (під шкірою тюленя) і їм доводиться знову повертатися на сушу.
  5. Форма тіла тюленя витягнута і обтічна, шия коротка і товста, її вінчає голова тюленя, що має відносно невеликий розмір, але володіє сплощеною черепною коробкою. Ласти тюленя мають дуже розвинені кисті і ступні.
Тюлень хохлач
  1. Тюлень хохлач мешкає в Арктиці, в основному на узбережжі Північної Америки, Гренландії. Від інших тюленів відрізняється своїм плямистим забарвленням.
  2. Тіло тюленя вкрите короткою і жорсткою шерстю, яка з одного боку не ускладнює їх пересування під водою, а з іншого захищає свого господаря від холоду. Також від холоду тюленів захищають запаси підшкірного жиру, що накопичуються тюленями на зиму. По суті, цей підшкірний жир тюленів виконує терморегулюючу функцію, дозволяючи тваринам запросто переносити суворі арктичні і Антарктичні холоди. Забарвлення більшості видів тюленів сіра або бура, деякі види мають крапчастий візерунок.
  3. Тюлені є хижаками, і головним джерелом їх харчування є різна морська живність: риба, молюски, раки, краби. Такі великі Тюлені, як наприклад, морський леопард, не будуть проти поласувати пінгвінами.
  4. Вік загиблого тюленя можна визначити за кількістю кіл біля основи його іклів.
  5. Тюлені подібно людям можуть плакати, правда, на відміну від нас у них немає слізних залоз.
Тюлень Уедделла
  1. Тюлень Уедделла названий так на честь британського мореплавця сера Джеймса Уедделла колишнього командувача дослідницької експедиції в море Уедделла, в ході якої цей вид тюленя вперше був відкритий європейцями.
  2. Серед інших тюленів тюлень Уедделла виділяється своїми незвичайними здібностями до пірнання і знаходження під водою – в той час як багато інших Тюлені в морській безодні можуть перебувати не більше 10 хвилин, цей тюлень може плавати цілу годину. Також мешкає цей вид тюленів в Антарктиді.
  3. Тюлені хоча і утворюють лежбища на березі морів і океанів, їм на відміну від інших ластоногих набагато менш властивий стадний інстинкт. Наприклад, годуються і відпочивають вони окремо, і лише в разі небезпеки стежать за поведінкою своїх побратимів.
  4. Також Тюлені вельми миролюбні істоти, між собою вони практично не сваряться, за винятком, зрозуміло, шлюбного періоду, коли кілька самців домагаються однієї самки, в такій ситуації навіть миролюбні Тюлені можуть бути лютими.
  5. На березі Тюлені незграбні і повільні, тому на лежбищах вони спеціально розташовуються ближче до води, щоб в разі небезпеки пірнути у водну гладь. Також час від часу вони просто пірнають у воду за здобиччю і тут ми переходимо до наступного пункту.
Довгомордий тюлень
  1. Довгомордий тюлень названий так завдяки своїй довгій, навіть для тюленів, морді. Довжина тіла довгомордого тюленя становить 2,5 метра при вазі до 300 кілограм. Мешкає в Північній Атлантиці: на узбережжі Гренландії, Скандинавії та Ісландії.
  2. Тюлень Росса названий на честь англійського дослідника Джеймса Росса. Це порівняно маленький антарктичний тюлень, довжина його тіла становить близько 2 метрів при вазі в 200 кілограм. Має дуже товсту в складках шию, в яку цілком може заховати свою голову. Цей вид тюленя маловивчений, оскільки мешкає у важкодоступних районах Антарктиди.
Дитинча тюленів-белек
  1. Розмножуються Тюлені, причому всі види, тільки раз на рік. Шлюбний період у них настає зазвичай в кінці літа. У цей період можливі сутички між конкуруючими самцями, які домагаються уваги однієї самки. Та, як і годиться, в результаті вибере для спарювання найсильнішого самця.
  2. Вагітність самки тюленя триває рік, після закінчення якого народжується тільки один малюк. Правда народжується він вже цілком розвиненим і пристосованим тюленем. Маленькі тюленята мають білу шкіру, тому їх ще називають білками. Вони не можуть супроводжувати матір у воді, тому більшу частину часу проводять на березі або дрейфуючій крижині.
  3. Дуже швидко харчуючись жирним материнським молоком, багатим білками вони починають дорослішати і збільшуватися в розмірах поки не стануть дорослими.
Смугастий тюлень
  1. Смугастий тюлень від інших тюленів відрізняється своєю незвичайною смугастим забарвленням з білих і чорних кольорів. Мешкає в Беренговому, Охотському і Чукотському морі. Довжина тіла смугастого тюленя становить 150-190 сантиметрів, вага – 70-90 кілограм.
  2. Очі тюленів, хоча і великого розміру, проте, зір у них розвинене не дуже добре (як втім, у всіх водних ссавців), все Тюлені короткозорі
  3. Зате поганий зір відмінно компенсується хорошим слухом і особливо нюхом, так Тюлені здатні вловлювати запахи на відстані 300-500 метрів.
  4. А ще Тюлені мають так звані дотикові вібриси (ще їх називають «вусами») за допомогою яких орієнтуються серед підводних перешкод.
  5. Також варто зауважити, що деякі види тюленів мають здатність до ехолокації, правда вона у них розвинена в рази слабкіше, ніж у китів і дельфінів.
Нерпа
  1. Нерпа є найменшим видом тюленя, довжина тіла її в середньому становить 1,5 метра при вазі до 100 кілограм. Але це в середньому, найменша серед підвидів нерп – Ладозька нерпа, що мешкає власне в Ладозькому озері має довжину тіла не більше 135 см при вазі в 40 кілограм.
  1. В цілому нерпи мешкають в холодних і помірних водах Тихого, Атлантичного і Північно-Льодовитого океанів, а також у великих озерах і внутрішніх морях. Залежно від місць проживання виділяться такі підвиди як Каспійська нерпа, байкальська нерпа, Ладозька нерпа.
Морський слон
  1. Як можна здогадатися за назвою, морський слон є найбільшим видом тюленів, його довжина може досягати до 6,5 метра при вазі в 2,5 тонн. Також деяку властивість зі слонами надає не тільки великі розміри, але і наявність хоботоподібного носа у самців морського слона.
  2. Залежно від ареалу проживання морські слони діляться на два підвиди: Північний морський слон мешкає на узбережжі Північної Америки, і південний морський слон мешкає в Антарктиді.
  3. Тюлені можуть стати здобиччю інших більших морських хижаків: акул, косаток. Також арктичних тюленів небезпека може чекати і на березі у вигляді білих ведмедів і людей (наприклад, чукчі здавна полюють на тюленів).
Тюлені крабоїди
  1. Тюлень крабоїд, названий так за свою гастрономічну пристрасть до крабів, є також найчисленнішим тюленем в світі – за різними оцінками його чисельність становить від 7 до 40 мільйонів особин. Має середні як для тюленів розміри – довжина тіла-2,2 – 2,6 метра, вага – 200-300 кілограм, у нього довга вузька морда.
  2. Живуть ці Тюлені в Антарктиді і омивають її південних морях, часто вони люблять влаштовувати свої лежбища на крижинах, плаваючи разом з ними.
Тюлень-монах
  1. Тюлень чернець є, мабуть, самим теплолюбним серед тюленів, так як холодним арктичним і антарктичним холодів воліє теплі води Середземномор’я, Гавайських і Карибських островів, де власне мешкає. Також на відміну від інших тюленів має добре розвинений задній відділ нижньої щелепи. Довжина тіла тюленя ченця становить 2-3 метри при вазі 250 кілограм.
  2. Тюлень монах має сіро-коричневе забарвлення і світле черево, через що отримав другу назву – білобрюхий тюлень. У минулому Тюлені ченці мешкали і в Чорному морі, і їх можна було зустріти на Чорноморському узбережжі нашої країни, але останнім часом популяція цих тюленів значно скоротилася, на даний момент всі підвиди тюленя ченця занесені в Червону книгу.
  3. Материнське молоко самки тюленя за своїм складом є самим жирним (вміст жирів в ньому перевищує 50%), таке ж жирне молоко є ще тільки у китів.

Додати коментар