50 цікавих фактів про макак

1. Мавпи макаки відносяться до загону приматів, родини мавпи, роду макаки.

Рід макак об’єднує 21 вид і 46 підвидів приматів. По чисельності і географічному поширенню макаки — найбільш процвітаюча група приматів. Вони зустрічаються від Гібралтару до Японії в найрізноманітніших умовах проживання.

2. Вони з’явилися на Землі приблизно 5,1 мільйонів років тому.

3. Більшість макак мешкають в Азії. Їх ареал розповсюдження простягається від Афганістану до Південно-Східної Азії, а також до Японії

4. Єдиним представником сімейства макак, зустрічається за межами Азії, є магот, що живе в Північній Африці і в Гібралтарі.

5. Особливою різноманітністю видів відрізняється острів Сулавесі, де проживають шість ендемічних видів макак.

6. Макаки зустрічаються в різноманітних місцях мешканнях — від тропічних лісів до гірських місцевостей. Японські макаки живуть в засніжених горах Японії і за винятком людини є найбільш північними приматами. Деякі види, наприклад макаки-резуси, у великій кількості живуть навіть у містах.

7. Серед численних видів макак найбільш відомі: свинохвості макаки, або лапундери, макаки-резуси, ведмежі макаки, гірські резуси, Тайванські резуси, Макаки-крабоїди, Японські макаки, Целебеські макаки, чубаті павіани, або чубаті макаки, або чорні макаки, Пагайські макаки, Індійські макаки, або макаки боннет, Сиберутські макаки, Вандеру, або левохвості макаки, Цейлонські макаки, Варварийські мавпи, або маготи, або магрибські макаки, макаки Давида, або тибетські макаки, Тонкські макаки та інші.

8. Макаки — примати середньої величини, кремезні, з міцним тулубом і сильними кінцівками майже рівної довжини. Між пальцями кистей і стоп у них є невеликі шкірні перетинки. Кисть хапальний, а великий палець кисті повністю протиставлений іншим.

9. Голова макак округла, лицьова частина виступає помірно. На довгастій морді волосяний покрив у них відсутній. У деяких видів макак на голові є помітні «шапки» або своєрідні бороди. Над носом і очницями добре помітний товстий кістковий валик, більш виражений у самців. Їх густа щільна шерсть забарвлена в жовто-коричневий колір, однак іноді вона буває і чорної. У дорослих особин є великі сідничні мозолі.

10. У макак дуже великі ікла. Вуха у них голі, із загостреною верхівкою. У макак під щитовидною залозою розташований горловий мішок, що грає роль резонатора. Під час їжі добре помітні защічні мішки.

11. Важливою відмітною ознакою різних видів макак є довжина хвоста: у маготів він повністю відсутній, у деяких видів він куций, а у решти майже такий же довгий, як весь тулуб. Величина тіла у макак досягає 80 сантиметрів, а вага коливається від 6 до 15 кілограм. Самці в середньому в два рази важче самок.

Свинохвоста макака, або лапундер

12. Свинохвоста макака, або лапундер — одина з найбільших макак. Він отримав свою назву за тонкий закручений вгору хвіст, завдовжки 15-20 сантиметрів’ який дуже нагадує кренделек хвоста домашньої свині. Незважаючи на відносно довгі ноги, його фігура виглядає дуже сильною і важкою.

13. Свинохвоста макака займає порівняно велику територію: від Ассама через Бірми і Таїланду, півострів Малакку, острів Суматру до Калімантану. Свинохвостые макаки живуть переважно на землі, але в лісі або впритул до узлісся.

14. Свинохвості макаки ще й одні з найбільш тямущих серед нижчих приматів. На батьківщині їх навчають збирати кокосові горіхи. Навчені лапундери спритно скручують з пальм дозрілі плоди.

15. Лапундери об’єднуються в невеликі спільноти близько 40 осіб, якими керує самець-ватажок. Старі сильні самці бувають дуже агресивні, і нерідко зміна влади відбувається насильницьким шляхом. Самець, який прагне до ієрархічної верхівки, нападає на родичів, які вище за рангом, і не тільки часто ранить їх, але і вбиває. Зі зміною рангу змінюється і пріоритет у паруванні, у виборі їжі, у спрямованості різних типів поведінки.

Макак резус

16. Макак резус — класична лабораторна тварина – це досить велика щільна мавпа з хвостом, довжина якого дорівнює половині довжини тулуба. У нього шерсть тьмяна, а вуха, обличчя та кисті — тілесного кольору, сідничні мозолі — червоні. 17.Резуси — агресивні мавпи, але самоствердження зазвичай відбувається мирним шляхом з допомогою жестів, поз, міміки. Безкровне подолання конфліктів підвищує внутрішню обороноздатність групи, її згуртованість.

18. Макак резус населяє всю передню Індію, за винятком півдня країни, його ареал простягається до узбережжя Східно-Китайського моря, на південно-сході до Лаосу, Таїланду і Бірми.

19. Макаки — денні мавпи, але спеціальні спостереження за резусами показали, що спалахи активності у членів стада (ігри, годування, статева поведінка), що посилюються в повний місяць, у них відбуваються і протягом ночі.

20. Макаки резуси легко дресируються — це звичайнісінька циркова мавпа. Але резуси, так само як і всі інші види макак і мавп, будуть слухатися людини тільки в тому випадку, якщо він зуміє довести своє домінуюче положення.

21. Резуси чудово плавають і пірнають. Вони не вимогливі до місць проживання, витривалі і здатні пристосуватися до будь-якої обстановки, тому тільки невелика частина резусів живе в лісах і скелястих місцевостях. Великі їх стада впровадилися в окультурені землі, поселення і центри великих міст, де їх перебування охороняється релігійними догматами.

22. Вчені з Університету Дьюка провели експерименти з макаками-резусами, побудувавши з їх мізків розподілену нейромережу. Кожній мавпі імплантували електроди в відділи мозку, що відповідають за рухи, і навчили силою думки переміщати на екрані комп’ютера анімовану руку до мети. Потім мавпам певним чином обмежували можливості, щоб рухати руку можна було лише спільними зусиллями. В самому складному експерименті брало участь одночасно три особи, кожна з яких могла здійснювати переміщення тільки по двох з трьох координатних осей X і Y, X і Z, Y і Z), і піддослідні успішно справлялися із завданням.

23. Стада резусів формуються з сімейних груп на чолі з одним або декількома самцями і можуть досягати великих розмірів — 200 особин і більше. Ієрархічні відносини всередині групи строго виражені.

24. Як більшість мавпячих, макаки всеїдні, але воліють рослинну їжу, в яку входять фрукти, листя, насіння, пелюстки, а також кора і хвоя. З тваринної їжі вони зрідка вживають комах, пташині яйця, дрібних хребетних. Макак-крабоїд любить доповнювати своє меню крабами. Їжа всіх видів макак різноманітна: плоди, коріння рослин, молоде листя, комахи, личинки, молюски, ракоподібні.

25. Макаки можуть прогодуватися в таких місцях, які уникають усіма іншими приматами. Вони часто здійснюють набіги на плантації і посіви, де поїдають рис, цукровий очерет’ кукурудзу, картоплю.

26. Макаки – напів деревні, напі наземні тварини. Вони активні в денний час. Макаки добре вміють лазити по деревах і скелях, але проводять значну частину свого життя на землі.

27. Макаки живуть в групах від 10 до 100 особин. У групах, як правило, у три-чотири рази більше самок, ніж у самців. Існують і групи, що складаються виключно з самців-холостяків, які з різних причин не в змозі скласти конкуренцію лідерам груп самок.

28. Всередині групи існують суворі ієрархії, як серед самців, так і серед самок. Молоді самці після набрання половозрілий вік зобов’язані покинути групу, в той час як молоді самки в ній залишаються.

29. Територіальна поведінка виражена не особливо сильно, іноді представники різних груп шукають їжу поблизу один одного. Численні звуки і крики, а також взаємний догляд за шерстю служать спілкування і соціальної взаємодії.

Яванські макаки

30. Характерні особливості яванських макак: ці мавпи мають середньої густоти шерстю з зеленуватим відливом. Верхівку макаки увінчує невеликий чубчик. Тіло яванської макаки має порівняно невеликі розміри: довжина варіюється в межах 60 сантиметрів. Яванські макаки — найлегші з усіх видів роду. Вага дорослої особини зазвичай не більше 8 кілограмів. Хвіст у цих мавп такої ж довжини, як голова і тулуб разом узяті, він може досягати півметра. У дорослих особин — білі вуса і бакенбарди.

31. Яванські макаки мешкають на великому просторі Південно-Східної Азії — в Бірмі, Таїланді, Лаосі, В’єтнамі, Кампучії. Живуть вони на півострові Малакка, островах Суматра, Ява, Калімантану, Філіппіни. Вони утворюють 21 географічну форму або підвид.

32. Яванські макаки воліють вкриті лісами узбережжя, мангрові зарості, берегові зони річок і озер від низин до висот 1200 метрів, вони рідко покидають дерева і дуже люблять плавати і пірнати. Під час відливу тварини спускаються з дерев та поспішають за здобиччю — рибою, крабами, молюсками. За яванськими макаками закріпилася назва «крабоїди». Краби і молюски — їхня улюблена їжа (панцир краба вони розбивають ударами каменю). Крабоїд може перебувати під водою до 30 секунд.

33. Яванські макаки — одні з найбільш підходящих мавп для утримання в неволі. Вони дуже витривалі і менше бояться низьких температур. Вони менш значні, ніж інші види, більш спокійні і не настільки агресивні. Саме яванські макаки були постійними супутниками бродячих циркачів і шарманщиків.

34. У яванських макак м’який характер. Групами від 4 до 70 особин вони бродять по березі в пошуках їжі, захищаючи більш вигідні місця від сусідніх груп і прибульців. В основному, їх суспільне життя така ж, як і у інших видів макак.

35. Жити ці тварини віддають перевагу групами, а активність виявляють переважно вдень. Спостерігаючи за крабоїдами, зоологи відзначили одну цікаву деталь у їх поведінці: самці, які прагнуть зайняти лідерську позицію в групі, допомагали здобувати їжу родичам, тим самим завойовуючи авторитет членів зграї.

36. Макаки-крабоїди здатні розмножуватися цілий рік. Самка народжує на світло одного сліпого дитинча, який відкриває очі протягом двох годин. Статевозрілими крабоїди стають в 4 роки. В неволі макаки можуть прожити до 30 років, в природному середовищі цей термін істотно нижче. Яванські макаки занесені в Червону книгу.

Довгохвості макаки

37. Довгохвості макаки виду macaca fascicularis, в раціон яких, як раніше вважалося входять лише фрукти і зрідка краби з комахами не нехтують і рибою.

38. Часто зоологам вдавалося побачити цих мавп біля річок Індонезії з рибою в лапах. Але лише нещодавно їм пощастило спостерігати весь процес самої риболовлі. Тепер цей вид мавп поповнив список рибалок-приматів. У нього раніше входили бабуїни, японські макаки, орангутанги і шимпанзе. Подібне вміння добувати їжу робить макак цього виду ще більш пристосованим до умов навколишнього середовища.

39. Уміння пристосовуватися до навколишнього середовища для макак зіграло ще один дивний трюк – у них є діалекти, як і у людей! Для людини вигуки мавп звучать абсолютно однаково. Однак вченими було доведено, що у макак, як і в людей, є акценти (свого роду діалект), і вони відрізняються в залежності від місця проживання.

Японські макаки

40. Японські макаки — єдиний вид мавп, які живуть у горах Нагано на острові Якусіма, їх ще називають сніговими мавпами. Сніг може лежати до чотирьох місяців у році, а середня температура зими становить -5 °С.

41. Японські макаки не такі вже великі. Ріст самців в середньому становить приблизно 80-95 сантиметрів, вага — 12-14 кілограм. Самки нижче зростанням, а маса тіла самки приблизно в 1,5 рази менше. Хвіст у японських макак короткий, не довше 10 сантиметрів. Одна з відмінних особливостей зовнішності японської макаки — червона шкіра. Щільне хутро темно-сірого кольору з коричневим відтінком покриває все тіло тварини, за винятком морди, рук і сідниць.

42. Це одні з найбільш морозостійких приматів, які здатні вижити при температурі нижче -15 ° C. Їх тіла покриті коричнево-сірим хутром, на обличчі і руках шерсть відсутня і видна червона шкіра. Хоча макаки проводять майже весь час в горах, вони люблять приймати ванни в гарячих джерелах.

43. За місцевою легендою, першою теплу ванну стала приймати одна із самок, яка полізла у воду діставати розсипані боби. А вже слідом за нею цього навчилися інші мавпи.

44. Парк Jigokudani Yaen-koen був відкритий в 1964 році, щоб привернути туристів усього світу, які прагнуть побачити знаменитих снігових мавп. Іноді в парку можна побачити до 200 мавп, які приймають гарячі ванни.

45. Японські макаки вже давно звикли до близького сусідства з людиною. Незважаючи на це, адміністрація парку попереджає відвідувачів про те, що не слід намагатися навіть доторкнутися до тварин або дивитися прямо в очі, оскільки в мавпячому світі це вважається знаком ворожого ставлення.

46. Мавпи, що живуть поза парку, під час особливих холодів занурюються у воду по саму шию, де вони і сидять більшу частину часу. Коли стає тепліше, йдуть шукати їжу. Якщо мокра мавпа вилазить з води, то на сильному морозі шерсть покривається льодом, і їй стає ще холодніше. Для таких випадків у мавп передбачена система чергувань. Кілька тварин з сухою шерстю підносять їжу, поки інші сидять у воді.

47. Мешкають японські макаки зграями від 10 до 100 різностатевих тварин, зазвичай за 20-25. Під час відпочинку, якщо немає місця для купання, збиваються в купу і гріються один про одного.

48. У зграї дотримується строга ієрархія. Ватажок зграї головний, але порядок серед побратимів зазвичай підтримує його помічник — заступник. Якщо ватажок помирає або з якихось причин йде зі зграї, то його місце займає заступник. Живуть ці макаки в середньому 25-30 років, в неволі зазвичай довше.

49. Поспостерігавши за двома групами мавп японської макаки, що мешкають в центральній Японії і на острові Якушима, було виявлено, що мавпи з острова володіють голосами вище на 110 герц, ніж їх родичі з центральної Японії. Цей факт пояснюється тим, що дерева ускладнюють спілкування між тваринами, і тому вони повинні кричати голосніше. Отже, макаки пристосовуються до середовища проживання і відповідно формують певні акценти.

50. У 1950-х роках японські вчені почали досліджувати макак, що мешкають на острові Кодзіма, і одним з експериментів було залишення на березі річки бульби батату. Макаки зазвичай перед вживанням їх у їжу просто очищають бруд руками, але одна із самок через якийсь час здогадалася мити батат в річці. Через кілька років навик миття передався більшості макак в популяції, а в 1965 році вчені помітили, що вони навчилися мити батат в морській воді, тим самим заодно його підсолюючи.

Додати коментар