​50 цікавих фактів про буревісників

  1. Буревісники — морські птахи середньої величини

Буревісники або трубконосі — назва одного і того ж загону. Справа в тому, що завдяки тим самим роговим трубочкам в носі буревісників (через які і з’явилася друга назва) ці птахи здатні проводити значну частину життя над просторами морів і океанів.

  1. Буревісників більше 80 видів, мільйони особин – ці птахи заполонили всі океани і моря нашої планети.
  2. Вони мешкають у всіх широтах від Північного полюса до Південного. Але найбільшою кількістю населених видів буревісників славиться Південна півкуля. Буревісники мешкають в широкому ареалі на півдні Тихого, Атлантичного, Індійського океану. Особливо часто Птахи зустрічаються біля узбережжя Антарктиди та Австралії. Для гніздування вони вибирають маленькі острови, розташовані в океанах.
  3. У українських морів гніздиться буревісник малий, його можна побачити в період кочівлі.
  4. Розміри буревісникових варіюються в залежності від виду. Найменші птахи в довжину складають до 25 сантиметрів, їх розмах крил близько 60 сантиметрів, а вага до 200 грам. Але більшість видів цих птахів все ж більше за розмірами. Існують навіть гігантські буревісники, які за величиною наближаються до альбатросів. Довжина їх тіла досягає 1 метра, розмах крил близько 2 метрів і маса в середньому 5 кілограм, але бувають особини до 8-10кілограмм.
  5. Найцікавішими з точки зору біології є два види буревісників: гігантський і тонкодзьобий.
Північний гігантський буревісник
  1. Північний гігантський буревісник — найбільший птах в сімействі. Довжина дзьоба — близько 10 сантиметрів, крила – до 55 сантиметрів. Дзьоб жовтувато-рожевого кольору, з коричневим або червоним кінцем.
  2. Забарвлення оперення у дорослих особин темно-сірий, білястий в області підборіддя і голови, з білими цятками на голові, грудях і шиї. У молодняка пір’я темніше і без білих плям.
  3. Цей вид поширений на півдні Атлантичного, Тихого, Індійського океанів. Гніздиться на острові Південна Георгія.
Південний гігантський буревісник
  1. У південного гігантського буревісника довжина тіла близько 100 сантиметрів, розмах крил до 200 сантиметрів. Маса від 2,5 до 5 кілограм. Дзьоб у нього жовтого кольору з зеленим кінцем.
  2. Існують два варіанти забарвлення цього птаха – темний і світлий. У світлих оперення біле, з рідкісними чорними пір’їнками. У темних – сіро-коричневого кольору, з білястою головою, шиєю і грудкою, прикрашених коричневими цятками.
  3. Зустрічається цей вид буревісників на півдні Атлантичного, Тихого, Індійського океанів. Гніздиться на островах поблизу Антарктиди.
Тонкодзьобий Буревісник
  1. Тонкодзьобих буревісники відносно невеликі: в довжину приблизно 40 сантиметрів при розмаху крил в 1 метр. Оперення у них темно-буре, практично чорне, живіт світлий.
  2. Буревісник тонкодзьобий зовсім не агресивний. Родом він з островів, розкиданих в Бассовій протоці між Тасманією і узбережжям Південної Австралії. Саме тут буревісники тонкодзьобіі самі з’являються на світ, і потомство своє виводять.
  3. Незважаючи на мініатюрність, тонкодзьобики без проблем здійснюють міграції на десятки тисяч кілометрів: від Австралії до Японії, потім через Чукотку до західного узбережжя Північної Америки і вже звідти в рідні краї, в Бассову протоку. Іншими словами, ці малюки здійснюють обліт по периметру Тихого океану, найбільшого на Землі!
Сніговий Буревісник
  1. Сніговий Буревісник – невеликий птах з довжиною тіла від 30 до 40 сантиметрів, розмахом крил до 95 сантиметрів, масою до 0,5 кілограм.
  2. Оперення у цього виду чисте біле з маленьким темною цяткою біля ока. Дзьоб чорний. Ноги блакитно-сірого кольору. Мешкає на узбережжі Антарктиди.
Сірий Буревісник
  1. У сірого Буревісника довжина тіла від 40 до 50 сантиметрів, розмах крил близько 110 сантиметрів. Забарвлення оперення темно-сірий або темно-коричневий, майже чорний. Нижня сторона крил срібляста. Гніздиться цей птах на південних островах Тихого і Атлантичного океанів.
Антарктичний Буревісник
  1. Антарктичні буревісники – середнього розміру. Довжина тіла у них близько 45 сантиметрів, розмах крил до 110 сантиметрів, маса 0,5-0,8 кілограм.
  2. Оперення у цього виду світло-сріблясто-сіре на спинці і біле на черевці. Крила по верху двоколірні: коричнево-бурі з білою смугою посередині. Дзьоб темно-коричневий. Ноги блакитні з чорними кігтиками. Ареал проживання виду включає узбережжя Антарктиди.
Блакитний Буревісник
  1. Блакитний Буревісник – маленький вид з розмахом крил до 70 сантиметрів. Оперення сіре на спині, голові і крилах. Верх голови білястий. Дзьоб блакитного кольору. Ноги блакитні з рожевими перетинками.
  2. Блакитні буревісники поширені на субантарктичних островах в районі мису Горн.
Малий (звичайний) Буревісник
  1. У малого або звичайного Буревісника довжина тіла від 31 до 36 сантиметрів, маса 375-500 грам. Розмах крил до 75 сантиметрів.
  2. Забарвлення у нього спинки варіюється від сірого до чорного кольору, черевце біле. Крила по верху чорні або сіруваті, внизу білі з чорною облямівкою. Дзьоб блакитно-сірого кольору, Чорний на кінці. Цей вид буревісників гніздиться в Північній Атлантиці.
Великий пестробрюхий Буревісник
  1. Великий строкатий Буревісник. Довжина тіла цього птаха до 51 сантиметрів, розмах крил до 122 сантиметрів. Спина пофарбована в темно-коричневий колір з білою смужкою в області потилиці і білим пір’ям на хвості. Животик білий. На голові помітна чорно-коричнева шапочка. Дзьоб чорний. Мешкає в Південній Атлантиці.
Капський Буревісник
  1. Капські голубки або капські буревісники. Маса птиці від 250 до 300 грам, довжина тіла близько 36 сантиметрів, розмах крил до 90 сантиметрів. Крила широкі, хвіст короткий, закруглений.
  2. Верхня сторона крил у них прикрашена чорно-білим малюнком з двома великими білими плямами. Голова, підборіддя, боки шиї і спина чорного кольору. Вид поширений у субантарктичній зоні.
Вестландский буревісник
  1. У вестландського Буревісника довжина тіла птиці до 50 сантиметрів. Дзьоб характерної гачкоподібної форми. Пофарбований птах повністю в чорний колір. Зустрічається вони тільки в Новій Зеландії.
  2. Морські птахи буревісники відрізняються від інших птахів тим, що вміло рухаються по поверхні води. Англійською мовою цих птахів навіть називають “petrel” – на честь апостола Петра, який ходив по воді. А ось буревісникам в цьому допомагають спеціальні перетинки на лапках.
  3. Забарвлення оперення буревісників білий, сірий, коричневий або чорний. В цілому, всі види оперені приблизно однаково – і самці, і самки – тому складно розрізнити як окремі види, так і птахів різної статі в межах одного і того ж виду.
  4. Всі представники сімейства буревісникові добре літають, відрізняються лише стилями польоту. Лапи у них розташовані ззаду і розвинені погано. Тому перебувати на суші для Буревісника – непросте завдання.
  5. Дзьоб у птахів довгий, нагадує за формою гачок з гострим кінчиком і краями, що допомагає Буревіснику утримувати здобич, яка вислизає з дзьоба.
  6. Раціон Буревісника складається з маленької риби, молюсків, ракоподібних. Найбільше птах любить ласувати оселедцем, шпротами, сардинами, каракатицями.
  7. Полює Буревісник, в основному, ночами, коли його видобуток спливає у верхні шари води. При цьому птах спочатку уважно виглядає дрібну рибку, після чого різко пірнає за нею в воду. Максимально буревісники можуть занурюватися на 6-8 м. дзьобом вони проціджують морську воду, залишаючи їстівний залишок.
  8. Так як такий видобуток їжі вимагає від птиці багато зусиль, буревісники часто «хитрують» і знаходять собі корм, супроводжуючи китів або риболовецькі судна.
  9. Буревісники гніздяться на покритих травою кручах, далеко від моря великими колоніями. Перший шлюбний період у птахів починається в середньому з 8 років, у рідкісних особин – з 3-4-х. буревісники – моногамні птахи і проявляють вірність не тільки один одному, але і звичному місцю гніздування.
  10. Гнізда у кожного виду різні. Часто батьки в якості гнізда викопують нору від 1 до 2 метрів глибиною. Потім самка відкладає одне яйце, яке по черзі насиджують обидва партнери протягом 50-60 днів.
  11. Перші тижні після появи пташеня на світ він вимагає ретельної батьківської турботи. Зазвичай самець і самка залишаються з пташеням близько 2 місяців, після чого відлітають.
  12. У великих буревісників відмінний нюх. Для птахів це справжня рідкість. За запахом вони знаходять покидьки з судів і падаль.
  13. У сімействі буревісникові виділяють дві підродини – Fulmarinae і Puffininae. Представники Fulmarinae мало і погано пірнають, корм добувають в самих верхніх шарах води. Політ у них ковзний, що планує. Представники Puffininae літають, плануючи і часто змахуючи крилами. Ці птахи відмінно пірнають за здобиччю під воду.
Буревісник дурень
  1. Дурнуни – одні з найпоширеніших в Росії представників загону трубконосих. Свою назву вони отримали завдяки своїй довірливості до всього навколишнього. Часто під час гніздування — на суші — дурень може досить близько підпустити навіть людину.
  2. Політ цих птахів може бути як ширяє, так і махає. У тиху безвітряну погоду їх можна застати відпочиваючими прямо на воді або літаючими над її поверхнею.
  3. Дурнуни тримаються в морі поодинці. У зграї вони збираються тільки у рибальських суден, щоб підбирати покидьки. При цьому часто сваряться, і тоді можна почути гогіт цих птахів.
  4. Буревісники – довгожителі серед птахів. Тривалість життя буревісників в середньому до 30 років. Найстаріший сірий Буревісник прожив 52 роки.
  5. Чому цих птахів назвали буревісниками? Буревісники майже все життя проводять над морями і океанами, а на суші вони з’являються лише в період кладки яєць. Перед штормом ці птахи піднімаються з водної гладі в повітря, де змушені залишатися тривалий час, поки не розпогодиться. Велика кількість цих пернатих сідає на корму пропливаючого корабля, ніби попереджаючи моряків про бурю, що насувається. Тому їх і прозвали буревісниками.
Качурковий буревісник
  1. Вага найдрібніших представників загону буревісників становить всього 20 грам. Це птахи сімейства качуркових. Вони гніздяться в захищених від нападу місцях: в пустотах між камінням, в ущелинах або норах.
  2. У тиху погоду качурков можна застати літаючими над морськими водами. Політ у них пурхає. У штормову погоду ці незвичайні Птахи вважають за краще триматися між високими хвилями – вони захищають їх від сильного вітру. У раціон харчування качурків входять дрібні морські тварини.
  3. Як би буревісники не любили мандрувати по Світу, до кінця своїх днів вони з року в рік незмінно повертаються в місця, де народилися, щоб дати життя наступному поколінню.Під час гніздування, коли багато часу доводиться проводити на суші, буревісники не гребують і падаллю — дзьоб у них гострий, м’ясо ріже не гірше ножа.
  4. “Буревісниковий дощ” – відоме для моряків явище. Ця велика кількість качурків сідають на палуби суден (особливо часто це відбувається в погану погоду). Моряки прозвали їх “вогняними”, так як ці птахи злітаються до кораблів на світло вогнів.
  5. Існує повір’я, що поява Буревісника в повітрі віщує бурю, про що і говорить назва птиці. Однак вся справа в тому, що перед тим, як настає буря, інші види птахів відправляються до берега, в той час як буревісник звик літати над морем в будь-яку погоду і тому залишається в повітрі. У гарну погоду він непомітний серед інших птахів і не впадає в очі. А ось негоду воліє перечікувати, піднявшись високо над водою, а не на землі.

Додати коментар