Цікаві факти про чорну мамбу

Отруйні змії, такі, як чорна мамба завжди наводять жах в тих краях, в яких вони мешкають. Вільні від цієї загрози тільки жителі північних районів, де для цих плазунів дуже холодно, і ті, хто живе на деяких віддалених та ізольованих островах, на зразок островів Кука. Чорна мамба широко відома у всьому світі, як одна з найбільш отруйних змій, зустріч з якою запросто може закінчитися дуже сумно.

Факти про чорну мамбу

  1. У дикій природі ці змії живуть тільки в Африці.
  2. Серед всіх отруйних змій чорна мамба є другою за розмірами, більшими неї тільки королівська кобра, нітрохи не менш небезпечна. У довжину доросла мамба може досягати трьох метрів (факти про змій).
  3. Незважаючи на свою назву, чорна мамба насправді не чорного кольору. А ось порожнину її пащі чорна, як ніч, тому вона і отримала свою назву.
  4. Вона є однією з найшвидших у світі змій. Чорна мамба може повзати зі швидкістю до 11 км/г.
  5. Зараз протиотруту від укусу чорної мамби відомо, і, якщо його вчасно ввести вкушеного, загрози для життя не буде. В іншому випадку смерть неминуча, причому іноді вона настає менше, ніж через годину.
  6. Більшість мамб веде деревний спосіб життя, але чорна живе на землі.
  7. На відміну від більшості змій, які нападають на завідомо занадто великого ворога зразок людини тільки в якості захисту, чорні мамби дуже агресивні, і вони нерідко нападають першими.
  8. Під час шлюбного сезону самців чорної мамби б’ються між собою заради прихильності самки. При цьому вони не кусають один одного. Отрута цієї змії, до речі, смертельний для неї самої.
  9. При такій значній довжині вага дорослої чорної мамби рідко перевищує 1,5 кг.
  10. В якості притулку вони часто використовують дупла дерев або порожні старі термітники.
  11. Новонароджені чорні мамби в довжину зазвичай досягають 40-50 сантиметрів, і через кілька годин після народження вони вже уповзають на свою першу охоту.
  12. У середньому в країнах Африки щорічно до 10,000 чоловік гине від укусів чорної мамби, причому це лише зафіксовані випадки. Реальних випадків набагато більше, але вони ніяк не відстежуються. Це відбувається з-за вторгнення людей в місця проживання цих змій, які не хочуть зніматися з звичних місць.
  13. Обідом чорної мамби може послужити будь-яка істота, яку вона здатна впіймати і проковтнути, ніби птахи або миші.
  14. Зустріч з безстрашними звірками мангустами зазвичай виявляється смертельною для мамби — в сутичці з настільки гнучким, спритним і абсолютно безстрашним противником у неї мало шансів, незважаючи на свою моторошну отруту.
  15. У деяких країнах, наприклад, у Кенії, чорні мамби зустрічаються навіть на значній висоті, аж до 1,8 кілометрів над рівнем моря.
  16. Полює чорна мамба, нападаючи з засідки, причому вона може місяцями використовувати одне і те ж місце, запам’ятовуючи його і повертаючись туди кожен раз, поки там є шанс зловити здобич.
  17. В той час як якісь удави можуть перетравлювати видобуток тижнями, чорна мамба засвоює її через 7-10 годин, і знову виповзає на полювання. Вночі вона зазвичай спить, а вдень шукає їжу.

Додати коментар